Mindfulness i viatges en família

S’acosta l’estiu, i amb ell les vacances i els viatges en família. Per als nens i nenes els viatges són una experiència meravellosa, ja que els permet viure noves experiències; trobar-se amb situacions fora de la seva zona de confort i de la seva rutina, provar coses noves… 
 
A més, fer-ho en família, ens permet passar temps tots junts fora de l’estrès i del dia a dia. Aprendre i descobrir coses junts, fer coses noves i divertides, explorar llocs nous, etc., ens permet reforçar les relacions i vincles pares/mares i fills/es. 
 
Malgrat la infinitat de coses bones que ens poden aportar els viatges en família, molts pares i mares viuen aquests dies amb ansietat a causa de les reaccions que els seus fills/es puguin tenir a aquesta falta d’estructura: lloc nou, menjars i aliments diferents, horaris potes enlaire… 
 
A vegades entretenir-los amb jocs o trucs pot funcionar, però d’altres poden no ser suficient. Per a aquests casos, el mindfulness pot ser un gran aliat dels i les més petits/es (i no tant petits/es!), per a combatre aquests moments d’ansietat durant els viatges. 
 
No és la primera vegada que parlem en el nostre blog sobre els beneficis del mindfulness, especialment els que aquest pot tenir en els nens/es i fins i tot, en l’ambient familiar. Però avui volem enfocar-lo als beneficis que ens pot aportar en aquests viatges o escapades durant les vacances i de quina manera podem aplicar-ho. 
 
El mindfulness consisteix a mantenir-se connectat en el present, a centrar-se en el que està succeint en el nostre entorn en aquest precís instant. Tot i que que pot sonar bastant bàsic, tant a adults/es com nens/es ens costa molt evitar pensaments intrusius i que la nostra ment es distregui. 
 
Els nens i nenes que són capaços/es de mantenir l’atenció, tendeixen a mostrar-se més segurs/es de si mateixos/es, dormir millor, estan més connectats i connectades amb el seu entorn, mostren més capacitat per a gestionar els canvis, i moltes altres habilitats que els poden beneficiar en aquests moments de canvi d’estructura. 

Per a nosaltres, el major benefici del mindfulness és que ens permet exercitar aquesta connexió amb el present, mitjançant tècniques i exercicis senzills i fàcils d’incloure en el nostre dia a dia o, en aquest cas, en els nostres viatges en família. 
 

  • Fent que el nen/a es centri en la seva respiració a l’hora de dormir, per a facilitar la conciliació del somni i estar més descansat/a. 
  • Aprendre a fer una pausa quan estan saturats/des, sense connectar amb pantalles o altres elements, sinó centrant-se en l’entorn: què poden veure, què poden sentir, com se senten… 
  • Aprendre a identificar moments d’ansietat i aprendre a concentrar la seva ment en la respiració: concentrant-se a inhalar i exhalar. 
  • Incloure’ls en la planificació del viatge. Això ens permetrà que sentin que la seva opinió és valorada, fomentant així la seva autoestima, i anticipar i resoldre dubtes o pors que puguin tenir respecte a aquest.  
  • Focalitzar la seva atenció en els aliments durant els menjars, especialment en aquells nous: jugar a observar-los, sentir les textures, notar  la olor…  
  • Escoltar el seu entorn plenament conscient, comptant per exemple quants sons són capaços/ces d’identificar. 
  • En els viatges solem caminar molt, i això pot fer-se pesat. En aquests casos, poden concentrar-se en la sensació dels peus tocant el terra, comptar els passos, focalitzar-se en quines altres parts del cos es mouen, com és la nostra respiració, o el terra pel qual caminem. 

Recordeu que, malgrat que les tècniques mindfulness poden ser simples, hem d’aplicar-les i repetir-les moltes vegades, perquè acabi sent una pràctica per als nostres fills i filles que no requereixi de la nostra guia. 
 
Esperem que us hagin agradat aquests consells i que us serveixin per als vostres viatges durant l’estiu! 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *