Em trobo malament, tindré COVID-19?

Processed with VSCO with a6 preset

Estem vivint temps difícils. Moltes persones estan contraient una malaltia que no acabem d’entendre, tenim moltes llibertats limitades i no veiem a gent que ens estimem des de fa molt de temps. Tot això es tradueix en una incertesa constant, que ens provoca un malestar psicològic generalitzat i persistent.

En un context així, és lògic que tinguem angoixa i por. Aquestes emocions no deixen d’expressar-nos internament el caos extern que estem experimentant. A això, es suma la falta d’opcions per a desfogar-nos i relaxar-nos, que tantes altres vegades hem emprat: ja sigui socialitzar amb les nostres persones properes, canviar d’aires explorant nous indrets o simplement passant la tarda a una cafeteria.

Què passa amb aquesta por? A vegades, una emoció tant intensa es tradueix amb simptomatologia física, procés anomenat somatització. És a dir, el nostre cervell, inundat d’hormones i neurotransmissors, pot voler donar significat a tot això amb símptomes físics que, tot i nosaltres notar-los com a reals, poden no tenir una base fisiològica. O el que és el mateix, notem que estem malaltes i malalts sense estar-ho.

A dia d’avui, totes i tots coneixem quins són els símptomes físics més habituals en el COVID-19, i en algun moment podem notar que tenim fatiga, mal de cap, picor al coll o fins i tot febre. I ens posem el termòmetre. I aleshores, quan el termòmetre ens diu que tot va bé, se’ns passen tots els mals. 

Vol dir que, de sobte, som hipocondríacs/ques? És clar que no! És una reacció lògica i normal a l’ansietat i la preocupació que podem sentir aquests dies.

I doncs… què faig si noto que tinc aquests símptomes? Des d’aquí, us recomanem:

  • Evita mirar les notícies i/o buscar símptomes per Google: sovint, al voler estar informades i informats, estem buscant informació de manera constant. En aquest cas, pot resultar perjudicial ja que augmentarà les emocions anteriorment esmentades, accentuant les molèsties físiques.
  • Fes una activitat que et relaxi i t’ajudi a desconnectar: és important que puguem baixar el nivell d’ansietat. Si quan ens sentim més relaxades/relaxats ens notem bé, clarament era un símptoma generat per la por.
  • Escolta’t: ningú et coneix millor que tu mateix/a. Fixa’t si els símptomes que notes són semblants a quelcom previ, i si són persistents en el temps fins i tot quan no penses en aquest tema. Avalua si et notes més tens/a últimament i si això pot estar provocant aquest malestar, o si pel contrari, les sensacions són noves i prevalents.
  • Analitza el context: racionalitzar pot ser també força útil en aquests casos. Pregunta’t: has pogut entrar en contacte amb alguna persona que estigui malalta? Has sigut un contacte estret? Si és poc probable, llavors segurament sigui un símptoma somatitzat.
  • Dona’t temps: l’ansietat i la preocupació estan tant presents que no podem esperar gestionar-les en qüestió de minuts. Dona’t un marge de temps per poder-te calmar i veure com evoluciones.
  • Demana ajuda al centre de salut: Finalment, si notem que la simptomatologia persisteix malgrat haver dut a terme alguna de les pautes anteriors, és important trucar al 061 i/o demanar ajuda a un centre de salut per tal de descartar l’existència de la malaltia. Seria irresponsable per part nostre no seguir el protocol d’actuació! A més, si finalment surt negatiu, molt probablement deixem de sentir el malestar físic.

Recordeu que, si després de fer les proves, seguim notant-nos neguitosos/es, podem demanar ajuda a professionals per tal d’obtenir les eines necessàries de gestió emocional.

Esperem que us hagi resultat molt útil, ens veiem la propera setmana!

L’equip de Somni Psicologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *