Intel·ligència emocional: la necessitat de ser empàtics/ques

 

A vegades no som conscients de com les nostres paraules poden incidir en la resta de la gent, i a vegades som sincers/es d’una manera que pot afectar a les persones. Cadascú rep la informació a través de les seves interpretacions i de la seva gestió emocional, i cadascú li dona una importància diferent. Per això és necessari que sapiguem que no tothom comparteix la mateixa manera de sentir i d’expressar les emocions; per ser empàtic/a a vegades és necessari obrir el nostre punt de vista i ampliar-lo, sabent que no tothom gestiona les paraules com un/a mateix/a ho fa. És per això que resulta tant important; per a poder ajudar als nostres i també per a tenir cura amb gent que no coneixem gaire, procurant utilitzar el filtre social per aconsellar, donar suport o dir les coses.  

Ser empàtic/a vol dir saber-se posar en la pell dels demés i intentar saber com actuar davant de situacions que a vegades són complexes. Ser empàtic/a vol dir tenir en consideració els sentiments dels demés i acceptar-los, sense jutjar-los. També és necessari mostrar empatia a un/a mateix/a. A vegades som molt empàtics/ques amb la resta i ens oblidem de nosaltres mateixos/es. Us posem un exemple: estàs passant per una situació difícil, és nadal i tothom està content, així que decideixes que explicar la teva mala notícia pot restar felicitat a una altre persona i tu com ets “molt valent/a” decideixes sostenir-ho tot tu i gestionar-ho sense demanar suport als teus o teves. Fent això, et responsabilitzes emocionalment i el no compartir o no desfogar-te o demanar ajuda està indicant que no estàs sent empàtic/a amb tu mateix/a. 
 
Com podem ser empàtics/ques: 

  1. Escoltar activament. 
  2. Intuir què busca amb la interacció social la persona que ens demana ajuda o que es desfoga. 
  3. Posar-nos a la seva pell pensant com és ell/a i com s’està sentint. 
  4. Validar la emoció que està tenint sense jutjar-la. 
  5. Donar consells, des del teu punt de vista sense obligar ni pressionar a la persona. 
  6. Oferir ajuda d’una manera oberta per donar-li espai a la persona a actuar o a demanar l’ajuda si ho vol fer. 

 

És essencial saber que de vegades, per la situació que tenim, ser empàtics/ques costa més o menys. Així doncs, com hem comentat en altres entrades de bloc, és important comunicar com ens sentim per a que l’altre persona pugui entendre’ns i no ho visquin com si no tinguéssim intencionalitat d’ajudar-la o d’oferir-li ajuda. En conclusió, ser empàtic o empàtica és una necessitat per a tenir relacions sanes i curoses, però hem de recordar que la gestió emocional per a cada persona és diferent. Finalment, recorda: mostrar empatia cap a tu mateix/a, també és una necessitat! 

Esperem que t’hagi resultat interessant! Fins dimecres vinent! 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *