Què és la depressió estacional?


Quan arriba l’hivern, els dies es fan més curts. Entra el fred, és tot més fosc, i pot ser que entrem en un estat d’ànim més apagat. Ens sentim més cansades o cansats, tenim més gana de menjar alt en hidrats de carboni (o sigui, menjar que potser no és massa saludable), de manera que potser guanyem pes; estem més tristes i tristos, i tenim més necessitat de dormir. A més, és possible que ens aïllem socialment, que no tinguem ganes de veure’ns amb el nostre cercle habitual, i que a més perdem l’interès i el plaer per tot allò que abans ens agradava. 

És normal que, quan hi ha un canvi d’estació, sobretot quan som a la tardor, ens sentim així. La característica principal d’aquests símptomes depressius és que, un cop acaba l’estació de l’any, remet. 

Però, com pot ser que, si tinc una vida aparentment agradable i estable, em senti trist/a perquè sí? 

Pel que sembla, alguns dels factors de risc és ser dona, ser adult/a jove, i tenir familiars amb algun tipus de depressió. A més, el fet de viure en un país on hi ha nivells de llum més baixos potencia aquest estat anímic.  

Això es deu a que, al haver menys llum, sintetitzem menys vitamina D, afectant als nivells de serotonina i dopamina. Com ja havíem comentat en altres ocasions, la serotonina és el neurotransmissor que fa que ens sentim agust; i la dopamina és el que està associat amb el plaer (el fet de sentir que quelcom ens agrada i/o ens fa sentir contents/es). 

Un altre factor a tenir en compte és l’alteració de ritme circadià de la persona, que és el cicle de son i vigilia. A mesura que hi ha menys llum, el nostre cervell pot confondre’s i generar més melatonina (la qual ens indueix al son) i menys serotonina. 

En principi, no té per què esdevenir un diagnòstic greu, ni donar-nos problemes severs. Aquesta setmana justament vàrem crear un Reels amb alguns tips molt visuals, però us els resumim de nou: 

  • Menjar saludable 
  • Fer esport 
  • Procurar fer activitats a l’exterior, connectant amb la natura
  • Potenciar les trobades socials 
  • Tenir una bona higiene del son, llevant-nos i anant a dormir més o menys a la mateixa hora 
  • Prendre el sol o la llum solar tant com ens sigui possible 

Si veieu que aquesta situació emocional es complica, us recomanem que ens demaneu hora per fer la primera visita gratuïta i procurar d’esbrinar si hi ha quelcom més que us està afectant. 

Ens veiem el proper dimecres! 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *