Eines per prendre consciència sobre el nostre estat anímic

Avui us parlarem sobre com ser conscients de les nostres davallades o pujades d’estat d’ànim. És important saber que el nostre estat d’ànim pot venir donat per alguna situació per la qual haguem passat, o bé per algun pensament intrusiu que tinguem de manera constant i que canviï el nostre humor o l’influenciï. De vegades, quan alguna cosa no ens surt bé o ens preocupa, podem tenir un humor més apàtic o trist, i això ens pot portar a pensar en totes les situacions “preocupants” o tots els pensaments “desagradables” que hem tingut en els últims dies, mesos o anys. No us ha passat mai que quan estem malament, tenim la impulsivitat de pensar en tot allò dolent? O que quan us sentiu tristos/es o apàtics/ques us poseu música trista per promoure encara més aquest sentiment? 
 

És important acceptar el nostre estat d’ànim i les nostres situacions encara que aquestes no siguin del tot agradables. Quan més intentem amagar-les, amb més precisió i freqüència apareixeran en forma de pensament, amb una càrrega emocional molt elevada que farà que el nostre humor canviï.  

Avui us recomanem algunes estratègies per tenir consciència del nostre humor en el dia a dia i veure com podem aconseguir que els dies grisos siguin menys grisos. La vida, com hem escrit reiterades vegades, va molt ràpid i de vegades no som conscients sobre què fem en el nostre dia a dia. El primer que podem fer és prendre consciència de les coses que promouen un estat d’ànim positiu i les coses que ens treuen energia i que, per tant, fomenten un estat d’ànim negatiu.

Com podem fer-ho? Us recomanem diverses activitats: 
 
1. Daylio.  És una aplicació gratuïta que s’encarrega de registrar quines activitats fem al llarg del nostre dia (per exemple: esport, beure aigua, família, cita…). És una bona eina perquè pots registrar totes les activitats que realitzes al llarg del dia de forma personalitzada, és a dir, les podeu escriure vosaltres mateixos/es. Aquesta aplicació et fa valorar com t’has sentit cada dia (amb una escala de: súper bé, bé, meh, malament, molt malament), i un cop marques el teu estat anímic, després has de marcar quines activitats has realitzat al llarg del dia. D’aquesta manera, podràs ser conscient de quan els dies van millor o pitjor en funció de les activitats que has realitzat.

2. Banc d’energia. És un recurs fàcil i molt útil! Es tracta de fer una taula on separem activitats que ens donen energia al llarg del dia i activitats que ens treuen. Puntuem del 0% al 100% quanta energia ens dona o ens treu. Cada dia a la nit posem quines coses hem fet que ens han donat energia i quines coses ens l’han tret. Sumem les puntuacions i mirem la diferència entre energia sumada i restada. Hem d’aconseguir que el dia sempre acabi en positiu! És a dir, si acabem en negatiu hem de fer una activitat que ens ofereixi energia positiva i així poder acabar el dia en positiu. Serveix per adonar-nos d’aquelles coses que ens treuen energia i poder deixar de fer-les o, si no es poden controlar, anticipar que ens repercutirà i poder processar-ho de la manera més neutra possible.

3. Mood tracker. És una eina que serveix per anar registrant el nostre estat d’ànim a través de la pintura i la creativitat. A internet teniu descarregables gratuïts i podeu triar el que més us agradi; n’hi ha d’arbres, globus, animals, entre d’altres. La instrucció és fer una llegenda de colors (per exemple, groc content, vermell enfadat…) i anar pintant cada dia el “mood” en el qual us trobeu. Així poder veure com ha anat la setmana o el mes, i intentar reflexionar el per què ha anat d’aquesta manera.

 

Esperem que us serveixi, és important que tingueu en compte que són eines que requereixen que siguem constants per veure l’evolució i per poder ser conscients de com ens trobem al llarg de la nostra setmana, mes o any.  

Fins la setmana vinent! 

 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *