Per a què serveixen les emocions?


Moltes vegades, quan tenim una emoció davant d’una situació, ens incomoda. Sovint, pensem que són quelcom molest, fins i tot inútil, i mostrem tendència a bloquejar-la. Ens distraiem, prenem quelcom que ens fa desconnectar, o redirigim la nostra atenció cap a una emoció que ens resulta més gestionable o còmoda. 

Per aquest motiu, avui volem explicar-vos l’objectiu de les emocions. Abans, però, és important introduir què és una emoció. Una emoció és una reacció involuntària que genera el nostre cervell (l’amígdala, per ser més exactes) en resposta a algun estímul de l’ambient o de la interpretació del mateix. Això, desencadena una experiència subjectiva (com la vivim), una reacció fisiològica (com s’activa o no el nostre cos) i una resposta conductual (com l’expressem). 

Les emocions bàsiques són aquelles que no són influenciades per una cultura específica i que, per tant, són universals. Segons el psicòleg Paul Ekman (1972), després d’avaluar totes les emocions mostrades en diverses cultures, va observar que hi havia sis que eren prevalents en totes elles: la ira, el fàstic, la por, l’alegria, la tristesa i la sorpresa.  

Quin objectiu tenen? Vegem-ho: 

  • Ira: és una emoció molt lligada a la supervivència. Pretén indicar-nos que quelcom ho estem jutjant com injust, i per tant ens mobilitza i ens activa a defensar-nos.
  • Fàstic: una altra emoció molt lligada a la supervivència. Aquesta, pretén que no ens intoxiquem amb un menjar que estigui en mal estat. A més, quan ho extrapolem a un ambient social, veiem que sentim rebuig quan estem amb persones que tenen conductes que no aprovem o que veiem que són potencialment perilloses per a nosaltres.
  • Por: també lligada a la supervivència, pretén que evitem qualsevol situació perillosa o potencialment dolorosa. L’ansietat prové de la por, i si ens hi fixem, sentim ansietat en aquells contextos en que sentim que no controlem quelcom del futur i que, en cas de fracassar, podem tenir una conseqüència molt desagradable.
  • Alegria: emoció molt motivant que ens ve a informar que està tot bé, o que ha succeït quelcom que considerem positiu. Aquesta, com és agradable, pocs cops la bloquegem!
  • Tristesa: emoció que pretén mobilitzar-nos per no perdre quelcom que considerem important per nosaltres. En cas que sigui inevitable, ens ajuda també a valorar la importància d’allò perdut (feina, ésser estimat, objecte, relació sentimental o social, llar…), i ens ajuda a assumir i integrar la pèrdua.
  • Sorpresa: és l’emoció més breu de totes i l’únic objectiu que té és donar-nos un moment per a processar el que està esdevenint en el nostre voltant. Un cop ho hem processat, la sorpresa dona pas a una emoció agradable (si és positiva) o desagradable (si és negativa). 

 Així doncs, com veieu, totes les emocions tenen tot el sentit d’aparèixer i resulten un element clau per a la nostra supervivència i la nostra vida. Per això evolutivament encara les tenim!  

De manera que procurem escoltar-les, donar-los-hi un espai i gestionar-les adequadament. Viurem més i millor! 

 

Esperem que us hagi resultat interessant i útil, i si teniu qualsevol dubte, estem a la vostra plena disposició! 

 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *