L’art de no comparar-se

Qui no s’ha comparat mai amb els altres, amb un/a amic/ga, amb una parella, un/a company/a de feina o simplement amb un/a desconegut/a que creua el carrer? 

Comparar-se amb la gent pot portar-nos emocions desagradables; com ara infelicitat, frustració, desesperança o tristesa. A més gairebé sempre apareix enveja, que en la majoria d’ocasions no és una enveja sana.  

Comparar-nos ens disminueix l’autoestima, pel simple fet que deixem d’enfocar-nos en les nostres habilitats per avaluar i fer una anàlisi de les dels i de les altres. És molt fàcil veure els punts forts de la resta, però valorar els nostres no ho és tant.  

Moltes vegades són comparacions automàtiques, fins i tot intrusives. Això denota que no demanden un esforç cognitiu, però si que consumeix el nostre temps. En tractar-se de comparar alguna habilitat o aspecte personal amb el d’altres/es, el procés cognitiu conté o desenvolupa una càrrega emocional; en algunes ocasions lleu, però en altres moltes severa. El que fa que vagi apareixent en el nostre dia a dia i es vagi desenvolupant cada vegada més, buscant la perfecció i sent molt exigents amb nosaltres mateixes i mateixos.  

Les conseqüències de les comparacions també poden influir en el nostre cercle social o en les nostres interaccions, ja que si m’estic avaluant freqüentment amb els i les altres, inhibiré més la meva opinió, em sentiré menys que els i les demés, o la meva inseguretat creixerà.  

També ens influeix en el nostre estat d’ànim, ja que disminuirà la nostra vàlua personal, el que pensem sobre la nostra forma física, cognitiva, intel·lectual; el que pensem sobre els nostres valors, les nostres creences i, fins i tot, la nostra personalitat.  

És important focalitzar-nos en nosaltres mateixos, reptar-nos i modificar aspectes que no ens agradin, però només perquè nosaltres creiem que són imprescindibles o positius i no per voler ser com una altra persona o per tenir l’aprovació de tothom que ens envolta o ens estima.  
 

Què n’opines tu? Esperem que t’hagi agradat aquesta reflexió! Ens veiem la setmana vinent! 

 

L’Equip de Somni Psicologia 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *